Σκοπός της Εταιρείας
Σκοπός της Εταιρείας είναι η δημιουργία ενός εξειδικευμένου επιστημονικού χώρου, ο οποίος θα προωθεί ζητήματα που άπτονται της ψυχικής υγείας της γυναίκας και όλων των θεμάτων που σχετίζονται με αυτήν σε βιολογικό, ψυχολογικό, κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο. Ιδιαίτερη θέση σε αυτά τα ζητήματα κατέχει η ψυχική υγεία της ανθρώπινης γονιμότητας και του αναπαραγωγικού κύκλου, για την μητέρα, το έμβρυο, το παιδί, τον/την σύντροφο, και την ευρύτερη οικογένεια. Στους γενικούς σκοπούς της Εταιρείας περιλαμβάνονται η δικτύωση μεταξύ επιστημόνων και οργανισμών που ασχολούνται με το ίδιο θέμα, η ενημέρωση του κοινού, επιστημονικού και μη και η συντονισμένη προσπάθεια των μελών της για την προαγωγή, μελέτη, προβολή και ενίσχυση της εκπαίδευσης, της επιστημονικής έρευνας και των εφαρμογών των ανωτέρω σε επίπεδο κοινωφελών δράσεων.
Ειδικότερα, ως επί μέρους κατευθύνσεις υλοποίησης των σκοπών της Εταιρείας συμφωνούνται τα ακόλουθα:
Ειδικότερα, ως επί μέρους κατευθύνσεις υλοποίησης των σκοπών της Εταιρείας συμφωνούνται τα ακόλουθα:
- Επιστημονική Συνεργασία και Δικτύωση: Η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ μεμονωμένων επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων και η δικτύωση μεταξύ τους σε κλινικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο με σκοπό την προώθηση της ψυχικής υγείας της γυναίκας και όσων την αφορούν (παιδιά, οικογένεια, κλπ.) καθώς και η ανάπτυξη στενών διεθνών σχέσεων με όμοιες επιστημονικές οργανώσεις του εξωτερικού και του εσωτερικού, με την συμμετοχή και συνεργασία σε διεθνή και εγχώρια συνέδρια με σκοπό την ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων ή γνώσεων. Επίσης, η διασύνδεση διεθνών και εγχώριων φορέων κάθε μορφής, μεταξύ τους και με την Εταιρεία, για την υλοποίηση εκπαιδευτικών/ενημερωτικών, εκδοτικών, επιστημονικών και κοινωφελών προγραμμάτων. Τέλος, η προώθηση της συνεργασίας με ακαδημαϊκά ή άλλα ιδρύματα, επιστημονικές Εταιρείες και ανεξάρτητους ερευνητικούς φορείς και ομάδες, που έχουν ανάλογους σκοπούς ή δραστηριότητες, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
- Ανάπτυξη πολιτικής και σχεδιασμού (policy) δράσεων για την εφαρμογή σε κλινικό ή/και κοινωνικό επίπεδο καθώς και προάσπιση δικαιωμάτων (advocacy) ειδικών και ευπαθών ομάδων σε σχέση με την ψυχική υγεία της γυναίκας, της αναπαραγωγής και της οικογένειας.
- Εκπαιδευτικά και ενημερωτικά προγράμματα για την ψυχική υγεία της γυναίκας. Η εκπαίδευση και η ενημέρωση μπορεί να αφορούν σε επίπεδο τόσο προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό, σε ειδικό και σε μη ειδικό κοινό, και μπορεί να περιλαμβάνει διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, συμποσίων, διαλέξεων-ομιλιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστηρίων και επιμορφωτικών σεμιναρίων (workshops), και άλλων εκδηλώσεων. Η Εταιρεία μπορεί να παρέχει πιστοποίηση για την παρακολούθηση των ανωτέρω και την συμμετοχή σε αυτά. Η Εταιρεία μπορεί να αναλαμβάνει και να υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα από κρατικούς και μη φορείς και να στηρίζει εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες τρίτων για τέτοια θέματα.
- Ερευνητική δραστηριότητα για την ψυχική υγεία της γυναίκας. Η Εταιρεία μπορεί, σε εγχώριο ή διεθνές επίπεδο, να εκπονεί ίδια ερευνητικά προγράμματα, να συνεργάζεται με άλλους κρατικούς, ακαδημαϊκούς και ιδιωτικούς φορείς, να αναλαμβάνει την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων για τρίτους, να οργανώνει ομάδες μελέτης και έρευνας, και να αποτελεί συμβουλευτικό φορέα για ερευνητικά προγράμματα που αφορούν το γνωστικό χώρο της Εταιρείας.
- Εκδοτική δραστηριότητα σχετική με την ψυχική υγεία της γυναίκας και συναφών ζητημάτων με την ευρεία έννοια. Η έκδοση ενημερωτικών δελτίων, περιοδικών, βιβλίων, μελετών, μονογραφιών, δοκιμίων, λευκωμάτων, και άλλων εντύπων, καθώς και εκθέσεων φωτογραφιών, βιντεοσκοπήσεων και κινηματογραφήσεων με θεματολογία που αφορά το ευρύτερο πλαίσιο των εκπαιδευτικών, ενημερωτικών, ερευνητικών και κλινικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας.
- Συμβουλευτικές υπηρεσίες προσανατολισμένες στην ψυχική υγεία γυναικών. Η Εταιρεία μπορεί να πράξει κάθε απαραίτητη διαδικασία και ενέργεια για την ίδρυση και λειτουργία Συμβουλευτικού Κέντρου, Κέντρου τηλεσυμβουλευτικής/τηλεψυχιατρικής (για την εξ αποστάσεως παροχή εξειδικευμένης συμβουλευτικής βοήθειας μέσω τηλεφώνου, διαδικτύου, κ.α.) ή άλλων κλινικών δομών με στόχο την ειδική φροντίδα ατόμων με προβλήματα που αφορούν ευρύτερα την ψυχική υγεία της γυναίκας και της αναπαραγωγής. Επίσης, μπορεί να συνεργαστεί συμβουλευτικά με δημόσιες και ιδωτικές δομές που ασχολούνται με αντικείμενα συναφή με τους σκοπούς της Εταιρείας.
- Η δημιουργία ιστότοπου, ηλεκτρονικής και τεχνικής υποδομής από όπου μπορούν να προωθούνται όλες οι δράσεις της Εταιρείας. Στα πλαίσια αυτά η Εταιρεία μπορεί να λειτουργήσει μεγάλη θεματική πύλη στο διαδίκτυο, η οποία θα λειτουργεί και ως βάση δεδομένων και ηλεκτρονική βιβλιοθήκη.
- Η δημιουργία Αρχείου (Registry) για την καταγραφή ειδικών πληθυσμιακών ομάδων (πολιτισμικά, κλινικά, γεωγραφικά, νομικά, κ.λπ.) που έχουν ανάγκη ειδικής παρακολούθησης και μέριμνας και την προώθηση ειδικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων γι' αυτές.
- Τη θέσπιση υποτροφιών, βραβείων, χορηγιών και άλλων χρηματοδοτικών μηχανισμών για την προαγωγή των σκοπών της Εταιρείας.
- Η δημιουργία Κέντρου εκπαίδευσης, Κέντρου έρευνας, Κέντρου προώθησης επιστημονικής μεθοδολογίας καθώς και Κέντρου Συμβουλευτικής και Κλινικών Υπηρεσιών.
- Ίδρυση παραρτημάτων με τους ίδιους σκοπούς στην Ελλάδα, υπό τη διοίκηση της Εταιρείας. Αυτά μπορούν να υλοποιούνται από μέλη που διαμένουν στην περιφέρεια του παραρτήματος.